Carrière

Carrière

Een carrière of loopbaan is de reeks van maatschappelijke posities die iemand achtereenvolgens inneemt (en ontwikkeling daarbinnen). Een loopbaan begint met het betreden van de arbeidsmarkt.

Voorbeelden van ondersteunende krachten:

  • professioneel in-, door- en uitstroombeleid
  • tevreden en loyale medewerkers
  • lage wervings- en selectiekosten, veel open sollicitaties
  • evenwichtige samenstelling van functies

Voorbeelden van remmende krachten:

  • carrière plafond, ongewenste uitstroom
  • ontevreden medewerkers

Wat je kunt doen om deze kracht positief te beïnvloeden

Beschik over een transparant loopbaanprogramma. Begeleid medewerkers in de planning van hun loopbaan. Weet waar de organisatie de komende periode behoefte aan heeft. Richt een fleximatrix in.

Ontwikkel Management-Development. Maak een set van maatregelen en activiteiten gericht op het werven, selecteren, aanstellen, begeleiden, overplaatsen en ontwikkelen van (toekomstige) managers.

Begeleid nieuwe medewerkers binnen je team. Geef een ervaren medewerker de rol van mentor, met de opdracht starters zo snel en goed mogelijk inzetbaar te maken. Laat de starter een kennismakingsprogramma doorlopen. Maak ook een overzicht van te bereiken doelen. Vraag na drie weken wat de nieuwkomer allemaal is opgevallen; dit is bijzonder waardevolle informatie.

Voed de ambitie en sterke punten van een medewerker. Benut het persoonlijke activa van een teamlid ten volle. Help hem om zijn ambities te verwezenlijken. Maak een realistisch plan van zijn toekomstig taken- en verantwoordelijkheidspakket. Maak een carrièreplan met concrete stappen, die hem helpen zijn ambities te verwezenlijken. Doe eventueel een sterke puntentest. www.mijnsterkepunten.nl

Neem kleine risico’s. Fouten hoeven geen permanente impact te hebben. Goede carrièreplannen kunnen gestopt, veranderd of omgekeerd worden als ze in de praktijk niet werken.

Denk twee stappen vooruit. Kijk niet te ver in de toekomst. Alles gaat zo snel en plan slechts twee stappen vooruit. De eerste stap is belangrijk en vaak niet eens zo ingewikkeld. Een goed plan biedt flexibiliteit om verschillende wegen in te slaan.

Zorg voor een integere referentiebrief of getuigschrift. In het geval een medewerker de organisatie verlaat, kun je een referentiebrief schrijven of getuigschrift opstellen. Vraag toestemming. Wees realistisch, noteer bijvoorbeeld vijf positieve en vijf negatieve punten.

Begeleid medewerkers bij onvrijwillig ontslag met outplacement. Onvrijwillig ontslag is een traumatische gebeurtenis. Help met het ontslag “een plek te geven”. Stel via diverse talent-, competentie- en beroepsonderzoeken vast wat een goede volgende stap in iemands carrière is.

Wil je contact opnemen?

Klik dan op onderstaande button!